December 4, 2023

Emisari i Bashkimit Evropian për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, Miroslav Lajçak, ka zhvilluar takime me liderët e dy vendeve në Prishtinë dhe Beograd, ku ka theksuar rëndësinë e normalizimit të marrëdhënieve dhe zbatimin e marrëveshjeve të arritura. Lajçak ka bërë të ditur se çështja do të trajtohet në nivel të ministrave dhe presidentëve të vendeve anëtare të BE-së javën e ardhshme.

Lajçak ka deklaruar se vizita e tij dhe e katër kolegëve të tjerë evropianë synon të ndihmojë në avancimin e dialogut dhe të sigurojë mbështetjen e BE-së për paqen dhe prosperitetin e Ballkanit Perëndimor. Ai kërkoi nga Serbia dhe Kosova që të respektojnë obligimet e tyre nga marrëveshjet e reja dhe ato të mëparshme, si dhe të bashkëpunojnë për deeskalimin e situatës.

Lajçak ka dënuar ashpër edhe sulmin terrorist kundër policisë së Kosovës më 24 shtator, i cili sipas tij është organizuar nga grupe paramilitare me pjesëmarrjen e Serbisë. Ai kërkoi që autorët e sulmit të dalin para drejtësisë dhe që Serbia të kontribuojë në këtë proces.

Një nga pikat kryesore të dialogut është themelimi i Asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë, që sipas Lajçakut është obligim i Kosovës nga marrëveshja themelore e vitit 2013. Lajçak ka bërë thirrje për njohje reciproke ndërmjet Serbisë dhe Kosovës si kusht për integrimin evropian të tyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *