December 3, 2023

Komandanti më i lartë ushtarak i Ukrainës, gjenerali Valery Zaluzhnyi, tha të mërkurën se lufta me Rusinë po hynte në një fazë të re luftimesh statike dhe rraskapitëse, të cilat ai paralajmëroi se mund të përfitoi Moska dhe ta lejojnë atë të rindërtojë fuqinë e saj ushtarake.

Në një artikull për The Economist, Zaluzhnyi tha se ushtria ukrainase ka nevojë për kapacitete dhe teknologji të reja kryesore ushtarake, më e rëndësishmja prej të cilave është përforcimi ushtarak ajror, për të dalë nga faza e re e luftës, e cila ka hyrë në muajin e 21-të. .

Intervista që ai dha për një revistë të respektuar u botua pas pothuajse pesë muajsh të një kundërofensivë të gjerë ukrainase, me të cilën ushtria ukrainase nuk arriti të bënte një përparim të rëndësishëm drejt linjave të mbrojtjes ruse, as të arrinte ngadalësimin e pritur të luftimeve në kohën kur jemi në prag të dimrit, transmeton Jutarnji list .

Me trupat ruse në ofensivë në pjesë të lindjes së vendit, Kievi ka frikë se Moska planifikon të nisë një fushatë sulmesh ajrore për të rrëzuar rrjetin elektrik – duke lënë miliona banorë në errësirë dhe pa ngrohje në mes të dimrit.

Zaluznyi beson se Ukraina duhet të shkatërrojë artilerinë ruse në mënyrë më efektive dhe të krijojë teknologji më të mirë për të thyer linjat ruse të mbrojtjes nga minat.

Ai shtoi se rezervat perëndimore të armëve rezultuan të pamjaftueshme duke pasur parasysh fushat e gjata të minuara të Rusisë. Në disa zona, ato shtrihen deri në 20 km.

Ai e përshkroi ashpër rrezikun e fazës së luftimeve rraskapitëse: “Kjo do t’i sjellë dobi Rusisë”. Kjo do t’i lejojë asaj të rivendosë fuqinë e saj ushtarake, duke kërcënuar përfundimisht forcat e armatosura të Ukrainës dhe vetë shtetin”, thotë ai.

Ai tha se prioritet për Ukrainën është forcimi i forcave rezervë, megjithëse ukrainasit kanë kapacitete të kufizuara për t’i trajnuar ato brenda vendit.

“Ne po përpiqemi t’i zgjidhim këto probleme. Jemi duke futur një rekord unik të rekrutëve dhe gjithashtu duhet të zgjerojmë kategorinë e qytetarëve që do të mund t’i ftojmë për trajnim ose mobilizim”, tha Zalužnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *