13/07/2024

Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara në Maqedoni e Veriut, Angela Aggeler, ka bërë një thirrje për transparencë në procesin e miratimit të Ligjit për amnisti, që është në procedurë kuvendare. Ky ligj synon të falë personat që kanë marrë pjesë në protestat e dhunshme të 27 prillit 2017, kur një grup i opozitës maqedonase hyri me forcë në Kuvend dhe sulmoi deputetët dhe gazetarët.

Aggeler ka thënë se liderët e shtetit duhet t’u sqarojnë qytetarëve se pse e miratojnë këtë ligj dhe se çfarë pasojash do të ketë ai për drejtësinë dhe sundimin e ligjit. Ajo ka thënë se SHBA ndjek me interes këtë proces dhe mbetet e angazhuar për mbrojtjen e demokracisë dhe vlerave euroatlantike në Maqedoni e Veriut.

Aggeler gjithashtu ka komentuar rreth ndryshimeve kushtetuese që duhet të bëhen për të mundësuar nisjen e negociatave me Bashkimin Evropian. Ajo ka theksuar se është e rëndësishme që Maqedonia e Veriut të bëhet pjesë e BE-së, sepse kjo do të siguronte një të ardhme më të mirë për gjeneratat e reja. Ajo ka shtuar se SHBA mbështet plotësisht aspiratat evropiane të Maqedonis