9.8 C
Skopje

Bozhin Pavlovski: Regjistrimi është një sukses i madh mbarëshqiptar


Akademiku Pavlovski, i cili jeton dhe punon në Australi, në një prononcim për MKD.mk thotë se diaspora asnjëherë nuk është përfshirë në regjistrimet e popullsisë në Republikën e Maqedonisë. Për Katica Kulavkovën, njëherësh anëtare e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë, ky regjistrim është një tjetër tregues se jemi në fazën përfundimtare të shkatërrimit të shtetit kombëtar maqedonas dhe delegjitimimit të kombit maqedonas.

“Tani u zbatua me përkushtimin e madh të Ali Ahmetit, i cili së pari siguroi një kornizë ligjore. E kur erdhi koha për punë në terren, fushata u shoqërua nga presidenti i Shqipërisë, kryeministri i Kosovës, kryesisht me mesazhe televizive. Ju ende mund t’i gjeni ato regjistrime në YouTube sot. Megjithatë, fushata u drejtua nga zëvendëskryeministri Artan Grubi dhe ministri i Jashtëm Bujar Osmani, të cilët personalisht vizituan disa vende me një diasporë më të madhe shqiptare. Ata ndoshta nuk kanë qëndruar aty me shpenzimet e tyre, por me shpenzimet e taksapaguesve. Sipas disa bashkëpunëtorëve të së përjavshmes australiano-maqedonase, shumë emisarë me laptopë në çantat e tyre ishin në terren.

I gjithë ky aktivitet u sjell atyre një sukses të madh. Ali Ahmeti nuk e fsheh kënaqësinë. Përndryshe, në vende si Australia (e cila është aq e madhe sa Evropa) një sukses i tillë është i pamundur pa një fushatë të fortë dhe të mirëorganizuar.

Më kujtohet kthesa që aktorët tanë të mëdhenj bënë rreth 50 vjet më parë. Ata udhëtuan me anije për një muaj të tërë dhe më pas mbajtën tubime masive, inkurajuan mërgimtarët tanë të ndërtonin tempujt e tyre, qendrat kulturore dhe sociale, mbajtën leksione për edukimin e gjuhës, traditave. Si pak të tjerë, diaspora maqedonase në vendet e huaja ka arritur të ngrihet ndër më të mirat. Dhe numri nuk është i vogël. Regjistrimet zyrtare në Australi tregojnë rreth 100 mijë maqedonas. Fatkeqësisht, ato nuk janë në regjistrimin e bërë nga Republika e Maqedonisë”, tha akademiku Bozhin Pavlovski.

Shkrimtarja Katica Kulavkova, e cila është edhe anëtare e MANU-së, ka shkruar në profilin e saj në Facebook se kjo është një farsë nga regjistrimi i popullsisë i drejtuar nga shteti i Maqedonisë së Veriut.

“Ky është një krim politik, kombëtar, juridik dhe moral i paprecedentë në historinë europiane. Ky regjistrim është një tregues tjetër se jemi në fazën përfundimtare, përfundimtare të rënies së shtetit kombëtar maqedonas dhe delegjitimimit të kombit maqedonas. Ky është një akt kaotik, tragjikomik, i paligjshëm. Maqedonasit si popull janë të pajustifikuar, por edhe maqedonasit turqit, serbët, boshnjakët, vllehët, romët… Nëse ndiqet “rruga e parasë” (dmth rruga e pushtetit dhe epërsisë), është e lehtë të përcaktohen motivet dhe krijuesit të kësaj farse. Ata që kanë rezultatet e regjistrimit të vitit 2011 duhet t’i bëjnë publike, ndaj do të shihet përmes krahasimit se si është drejtuar ky regjistrim barbar. Faktet nga censusi i panjohur dhe i dështuar i 10 viteve më parë do ta çmitizojnë këtë krim, do të tregojnë pse u legjitimohet politikave jolegjitime, pse lë të kuptohet mbështetja ndërkombëtare për diçka që duhet të jetë objekt kritike dhe dënimi të ashpër. Me pretekstin e vlerave evropiane, në Maqedoni po zbatohen politika joevropiane. Unë nuk e pranoj këtë regjistrim të rremë. Është vetëm një dëshmi tjetër se në Maqedoni po zhvillohet një luftë hibride unike dhe e pamëshirshme”, ka shkruar Kulavkova.