20/07/2024

Me zgjedhjen e duhur të bukës, ngrënia e saj mund të ketë këto pesë efekte befasuese në zorrët tuaja.

Mund të përmirësojë shëndetin e zorrëve
“100% buka me drithëra të plota mund të përmirësojë shëndetin e zorrëve sepse fibra e tretshme që gjendet në disa drithëra fermenton bakteret e mira në zorrë për të krijuar acide yndyrore”, shpjegon dietologia Lauren Harris-Pincus.

Këto acide yndyrore janë karburanti standard i artë për qelizat e zorrës së trashë dhe mund të përmirësojnë barrierën e zorrëve, të zvogëlojnë inflamacionin dhe të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë.

Mund të forcojë sistemin imunitar
Janë kryer disa studime për të ekzaminuar se si mikrobet e zorrëve reagojnë ndaj konsumit të drithërave të plota, duke përfshirë 100% bukë me drithëra të plota. Ngrënia e drithërave të plota mund të përfitojë nga profili bakterial në zorrë.

Disa studime kanë treguar se drithërat, duke përfshirë 100% bukën me drithëra të plota, rrisin sasinë e mikrobeve të quajtura bifidobaktere dhe laktobacile. Kur sasia e këtyre mikrobeve rritet, ajo shoqërohet me rritjen e funksionit të sistemit imunitar – ashtu si 30 ushqimet më të mira për të forcuar sistemin imunitar.

Ju ndiheni të kënaqur
Ka dëshmi se konsumimi i drithërave të plota, si p.sh Buka e thekrës me 100% drithëra dhe buka e grurit të plotë mund të ndikojnë në bakteret e zorrëve dhe të çojnë në ndjenjën e ngopjes. Hulumtimi tregoi më shumë për tërshërën me drithëra të plota, elbin dhe thekrën – të cilat mund të gjenden në disa bukë me drithëra të plota. Megjithëse nevojiten më shumë kërkime, përfshirja e një shumëllojshmërie buke me drithëra të plota në planin tuaj të ushqimit të shëndetshëm mund t’ju ndihmojë të ndiheni të kënaqur.

Pra, jo vetëm që buka mund të mbështesë shëndetin e mikrobiomës suaj të zorrëve, por nëse hani llojin e duhur, ajo gjithashtu mund t’ju ngopë.

Mund të shkaktojë dhimbje barku dhe fryrje
“Për ata me sindromën e zorrës së irrituar (IBS), ngrënia e disa karbohidrateve të fermentueshme që gjenden në bukë, të quajtura FODMAPS, mund të shkaktojë dhimbje barku, fryrje, diarre ose kapsllëk”, thotë Harris-Pincus.

Edhe pse njerëzit shpesh fajësojnë glutenin, fruktanet që gjenden në drithërat që përmbajnë gluten si gruri, thekra ose elbi gjithashtu mund të shkaktojnë efekte anësore. Në vend të kësaj, Harris-Pincus rekomandon të provoni një shumëllojshmëri buke pa gluten ose brumë kosi të bardhë, e cila zakonisht tolerohet më mirë.

Mund të shkaktojë një çekuilibër të baktereve në zorrë
Ngrënia e bukës me nivele të ulëta të drithërave të plota, si e bardha, është lidhur me një gjendje të njohur si dysbioza e zorrëve, që do të thotë se mund të çojë në një çekuilibër të mikrobeve të zorrëve. Kjo do të thotë që bakteret në zorrën tuaj nuk po bëjnë një punë të mirë për ta mbajtur zorrën tuaj të shëndetshme. Përndryshe, ju mund të jeni në gjendje të mbështesni rritjen e baktereve të dobishme duke shtuar ushqime të fermentuara në dietën tuaj.