25/06/2024

Gjermania ka nevojë për punëtorë të kualifikuar nga jashtë dhe ministri i Punës sapo ka nënshkruar një marrëveshje në Vietnam. Por emigrantët e mundshëm kanë frikë se racizmi në Gjermani është në rritje.

Nga Deutsche Welle

Kur presidenti gjerman Frank-Walter Steinmeier dhe ministri i Punës Hubertus Heil u shfaqën në Universitetin Vietnamezo-Gjerman (VGU) në Ho Chi Minh City, ata u kapën në befasi: britmat e studentëve i përshëndetën si yje rocku. Disa prej tyre do të punojnë në kompani gjermane.

Personalitetet politike gjermane u vlerësuan gjithashtu në Institutin Goethe në Hanoi, ku rreth 6000 të rinj vietnamezë çdo vit mësojnë gjermanisht. Shtatë herë më shumë regjistrohen në provimet e gjuhës që i kualifikojnë për formim profesional ose studim në Gjermani.

Në fund të vitit 2023, Gjermania filloi zbatimin e ligjit të ri të imigracionit të kualifikuar, i cili përdor një sistem pikësh për të reduktuar pengesat, me të cilat përballen punëtorët e kualifikuar që duan të vijnë në Gjermani.

Që atëherë, politikanë të lartë gjermanë kanë shtuar përpjekjet e tyre për të tërhequr punëtorë të kualifikuar nga vende të tjera: ministrja e Jashtme Annalena Baerbock ishte kohët e fundit në Filipine, për shembull, dhe ministrja e Ndihmës për Zhvillim Svenja Schulze ndodhet në Marok. Në Vietnam, Steinmeier dhe Heil nënshkruan një memorandum mirëkuptimi që përmirëson rregullimin e imigracionit për motive punësimi në Gjermani.

Vietnami angazhohet për të ndihmuar

Në Vietnamin komunist ka interes të madh për të punuar në Gjermani, ku diaspora vietnameze është rritur në më shumë se 200.000 vetë. Vietnami është një vend i ri nga pikëpamja demografike, kështu që është më pak i kërcënuar nga “ikja e trurit” që prek shumë kombe të tjera. Udhëheqësit vietnamezë ishin gjithashtu shumë të interesuar për arritjen e një marrëveshjeje të përbashkët për të përmirësuar kontrollin e emigrimit të fuqisë punëtore të shtetasve të tyre në Gjermani.

Instituti Goethe luan një rol të rëndësishëm në këtë drejtim. Pikërisht atje, për shembull, 22-vjeçarja Phuong Phan merr trajnimin gjuhësor që i nevojitet për të punuar më vonë në industrinë e hotelerisë dhe gastronomisë në Turingi. Ky land i Gjermanisë Lindore është një nga të parët që ka nënshkruar kontrata dypalëshe me Vietnamin.

Phuong Phan thotë se shpreson se trajnimi në Turingi do t’i sigurojë “të mësuarit praktik” duke kontribuar në zhvillimin e saj personal. Prindërit e mbështesin dhe ajo kërkon çdo ditë në internet për informacione rreth “Gjermanisë simpatike”.

Megjithatë, kohët e fundit ajo ka hasur në diçka që nuk ishte aq e bukur: raporte që flasin me hollësi përksenofobinë që ndonjëherë ndeshet në Gjermani, veçanërisht në lindje. Ajo nuk dëshiron të flasë për këtë në bisedën me DW, por thotë se kjo temë është trajtuar edhe në kurset e saj të gjuhës.

“Po, ne po ndjekim zhvillimin e situatës. Dhe pak nga pak, ne kemi filluar të kemi rezerva, sepse mbajmë përgjegjësi për këta të rinj, përfshirë edhe ndaj prindërve të tyre,” thotë Nguyen Thi Thanh Tam, përgjegjës për vendosjen në Turingi.

Ai aktualisht është duke trajnuar një grup tjetër të rinjsh vietnamezë në Hanoi dhe konfirmon se tema e “racizmit në Gjermani” është trajtuar qartë në orët e fundit. “Ne duam që studentët të përgatiten për situata të pakëndshme në këtë drejtim në Gjermani”, thotë ai.

Foto e gjashtë personave në një tavolinë të mbuluar me ngjyrë të verdhë me lule dhe flamuj në sfond, dy burra që nënshkruajnë një letër.Foto e gjashtë personave në një tavolinë të mbuluar me ngjyrë të verdhë me lule dhe flamuj në sfond, dy burra që nënshkruajnë një letër.
Në nënshkrimin e marrëveshjes ishte i pranishëm edhe presidenti vietnamez Vo Van Thuong (i 3-ti nga dj.).Fotografi: Bernd von Jutrczenka/dpa/picture alliance
Nevojiten 400.000 punëtorë të kualifikuar në vit

Sipas Agjencisë Federale Gjermane të Punësimit (BA), Gjermania ka 1.73 milionë vende pune të lira. Ndryshe nga fushata gjermane për kërkimin e punëtorëve 60 vjet më parë, përpjekjet aktuale nuk janë të përqendruara te punëtorët e industrisë, por te profesionistë të kualifikuar dhe njerëz me përvojë në sektorin e shërbimeve.

Në atë kohë, në Gjermani vinin pak më pak se 300.000 vetë në vit. Sot studimet thonë se Gjermanisë i duhen rreth 400 mijë vetë në vit. Kohët e fundit, Ministri i Punës Heil udhëtoi në Brazil, Indi dhe Kenia për të propaganduar Gjermaninë si një destinacion pune dhe tani ndodhet në Vietnam. “Ne i kemi përmirësuar kushtet me Ligjin e Fuqisë punëtore të Kualifikuar; tani bëhet fjalë për vënien në praktikë të gjërave,” tha ai për DW në Hanoi.

Koordinim i dobët

Zyrtarisht, Ministria e Brendshme mbikëqyr imigrimin e punëtorëve të huaj të kualifikuar. Por në praktikë, përgjegjësitë në këtë fushë mbivendosen. Një shembull janë afro 350 mijë azilkërkuesit në Gjermani, të cilët, nëse refuzohen, nuk integrohen në tregun e punës dhe shumë prej tyre duhet të largohen nga vendi.

Më shumë se 17% e personave që aplikuan për azil në Gjermani në vitin 2023 tani janë turq, kryesisht të rinj të mirëarsimuar. Por vetëm një në 10 azilkërkues turq merr mbrojtje në Gjermani. Dhe, tani për tani, në vend që t’u japë të tjerëve mundësinë për të kërkuar punë, Gjermania i urdhëron ata të largohen nga vendi.

Nga ana tjetër, Ministria e Punëve të Jashtme njihet për procedurat e gjata të vizave, diçka që i pengon edhe punëtorët e kualifikuar. Përgjegjësi kanë edhe ministritë e Ekonomisë dhe Punës dhe Agjencia e Punësimit, përveç organizatave si agjencia zhvillimore GIZ dhe fondacione të ndryshme.

Shumë kompani kanë programet e tyre të rekrutimit dhe trajnimit, sepse burokracia në sektorin publik është shumë e ngadaltë për të përmbushur nevojat e tyre për rekrutim. Toan Nguyen, drejtor menaxhues i Akademisë TY, e cila vepron si një agjenci për kujdestarët që duan të shkojnë në Gjermani, ankohet se ka “shumë njerëz për të kaluar dhe ende shumë pengesa që kualifikimet të njihen”.

Trafikimi i qenieve njerëzore, një problem tjetër

Kjo i bën gjërat të vështira për punëtorët e interesuar të kualifikuar dhe të lehta për agjencitë e dyshimta dhe trafikantët e qenieve njerëzore. Në Azinë Juglindore, femrat janë pre kryesore e këtyre të fundit, të cilat i futin kontrabandë në Gjermani dhe përfundojnë në punë me pagë të ulët apo edhe në shtëpi publike.

“Ne duhet të përdorim imigracionin e ligjshëm për të shtypur këtë praktikë”, deklaroi Steinmeier në Vietnam. Marrëveshja dypalëshe që sapo është nënshkruar synon të ofrojë këshilla të besueshme për kushte të drejta pune dhe agjenci punësimi të akredituara, si dhe tryeza të rregullta të rrumbullakëta për migracionin për motive punësimi në të cilat marrin pjesë specialistë nga të dy vendet.

Gjithashtu, ligji i ri gjerman për shtetësinë e bën vendin më tërheqës për emigrantët e mundshëm. “Krahasuar me Japoninë, ku emigrojnë shumë vietnamezë gjithashtu, por ku lejohen të punojnë vetëm përkohësisht, Gjermania tani ofron një perspektivë më afatgjatë,” thotë Viet Huong Nguyen i TY Academy.

Ksenofobia, një pengesë

Në dritën e këtyre zhvillimeve pozitive për migracionin për motive punësimi, informacionet aktuale për grupe raciste në Gjermani janë shqetësuese. Ministri i Punës Heil tha për DW se askush nuk kishte folur drejtpërdrejt me të për këtë çështje, por se duhen marrë masa para se të jetë tepër vonë. “Ne duhet ta bëjmë të qartë në Gjermani se ne nuk mund të ruajmë mirëqënien tonë pa fuqi punëtore nga jashtë,” tha ai.

Vietnamezët që tashmë jetojnë në Gjermani janë gjithashtu të shqetësuar. Një prej tyre është Huong Trute, të cilin Presidenti Steinmeier e ftoi ta shoqëronte në udhëtimin e tij në Vietnam. Ajo jeton prej 40 vitesh në Gjermani dhe punon në sektorin e gastronomisë. Ajo thotë se kohët e fundit i është dashur t’u përgjigjet gjithnjë e më shumë pyetjeve nga bashkatdhetarët e shqetësuar në Vietnam. Pasi pa një grup tjetër që po trajnohej në Institutin Goethe për të punuar në hotelet dhe restorantet e Tyringisë , ajo tha: “Sinqerisht? Po do të kisha mundësi t’i çoja këta të rinj diku tjetër, do ta bëja.” Ajo thotë se ngjarjet në Turingi po acarohen dhe kjo e frikëson.