24/06/2024

Drejtori ekzekutiv i Meta Mark Zuckerberg u ka kërkuar falje familjeve që thonë se fëmijët e tyre janë dëmtuar nga rrjetet sociale, gjatë një seance të zjarrtë në Senatin amerikan.

Zuckerberg, i cili pronari i Instagramin dhe Facebook-un iu drejtua se askush nuk duhet të kalojë atë që kanë kaluar.

Ai dhe bosët e TikTok, Snap, X dhe Discord u morën në pyetje për gati katër orë nga senatorët e të dyja palëve. Ligjvënësit donin të dinin se çfarë po bëjnë për të mbrojtur fëmijët në internet.

Legjislacioni aktualisht po kalon në Kongres, i cili synon që kompanitë e mediave sociale të japin llogari për materialin e postuar në platformat e tyre.

Seanca dëgjimore e së mërkurës ishte një mundësi e rrallë për senatorët amerikanë që të merrnin në pyetje bosët e teknologjisë.

Zuckerberg dhe CEO i TikTok, Shou Zi Chew, ranë dakord vullnetarisht të dëshmonin, por drejtuesit e Snap, X (ish-Twitter) dhe platforma e mesazheve Discord fillimisht refuzuan dhe iu dërguan fletëthirrje të lëshuara nga qeveria.

Pas pesë shefave të teknologjisë, u ulën familje që thanë se fëmijët e tyre ishin vetëdëmtuar ose vrarë veten si rezultat i përmbajtjes së mediave sociale.

Ata i bënë të njohura ndjenjat e tyre gjatë gjithë kohës, duke fërshëllyer kur hynë CEO-të dhe duke duartrokitur kur ligjvënësit bënin pyetje të vështira.

Ndërsa seanca dëgjimore u përqendrua kryesisht në mbrojtjen e fëmijëve nga shfrytëzimi seksual në internet, pyetjet varionin shumë pasi senatorët përfituan nga të pasurit e pesë drejtuesve të fuqishëm atje nën betim.

TikTok – i cili është në pronësi të kompanisë kineze ByteDance – CEO Z. Chew u pyet nëse kompania e tij ndante të dhënat e përdoruesve amerikanë me qeverinë kineze, të cilën ai e mohoi.

Senatori amerikan Tom Cotton e pyeti zotin Chew, i cili është nga Singapori, nëse ai kishte qenë ndonjëherë i Partisë Komuniste Kineze.

“Senator, unë jam Singapori. Jo,” u përgjigj zoti Chew.

Cotton më pas pyeti: A keni qenë ndonjëherë i lidhur me Partinë Komuniste Kineze?

Chew u përgjigj: Jo, senator. Përsëri, unë jam Singaporean.

Ai shtoi se si baba i tre fëmijëve të vegjël ai e dinte se çështjet në diskutim ishin “të tmerrshme dhe makthi i çdo prindi”.

Ai pranoi se fëmijët e tij nuk përdornin TikTok për shkak të rregullave në Singapor të cilat ndalojnë fëmijët nën 13 vjeç të krijojnë llogari.

Por ishte z. Zuckerberg, shefi ekzekutiv i Meta, ai që u vu nën vëzhgimin më të madh, teksa dëshmoi para Kongresit për të tetën herë.

Në një moment, senatori republikan Ted Cruz pyeti: Zoti Zuckerberg, çfarë dreqin po mendonit? kur ai i tregoi shefit të teknologjisë një mesazh në Instagram që paralajmëron përdoruesit se mund të shohin materiale abuzimi seksual të fëmijëve.

Zuckerberg tha se “shkenca bazë pas kësaj shpesh është e dobishme, në vend që thjesht ta bllokosh atë, për t’i ndihmuar ata t’i drejtosh drejt diçkaje që mund të jetë e dobishme”. Ai gjithashtu premtoi se “do ta shqyrtojë personalisht”.

Zuckerberg u kërkoi falje familjeve që ishin ulur pas tij. Ai u ngrit në këmbë, u kthye nga publiku dhe tha: Më vjen keq për gjithçka që keni kaluar, është e tmerrshme. Askush nuk duhet të kalojë nëpër gjërat që kanë vuajtur familjet tuaja.

Top Channel