25/06/2024

Ish-kryeministri, Nikolla Gruevski në intervistën e tij për “Politika” tha se ndryshimet ne Kodin Penal nuk ndikojnë në çështjet e hapura ndaj tij, e aq më tepër në idenë që ai do të kthehet në Maqedoninë e Veriut.

Ai ndër të tjera tha po të ishte aq e lehtë intervistën do ta jepte nga qyteti i Shkupit dhe jo nga Budapesti ku po ndodhet aktualisht.

“Kanë kaluar më shumë se një muaj e gjysmë që atëherë u miratua një amendament në Kodin Penal dhe tashmë është fare e qartë se ndryshimi i tij nuk është për mua, ishte është rrotullim i ndyrë me një afat të shkurtër kohëzgjatje. Nëse do të ishte kështu, nëse ndryshimi i tij ishte në interesin tim, unë do të isha në Shkup për një muaj e gjysmë këtë bisedë do ta bënim në Maqedoni. Megjithatë, siç mund ta shihni ju e dini, unë jam ende në Budapest. Mirëpo, nëse vitin e ardhshëm, në gusht, do të vijë në pushtet një qeveri e re pa partinë LSDM, Zaev dhe shumë njerëz të tjerë. Nga majat e pushtetit, në bazë të këtyre neneve të Kodit Penal, ku ulen dënimet, nuk mund të ndiqeshin për shpërdorim të detyrës zyrtare për herë të parë, tre vjet e gjysmë, por vetëm për të fundit dy. Është një lloj amnistie dhe për të dhe për të tjerët nga i njëjti kamp politik. Këto ndryshime në Kodin Penal kanë një ndikim të vogël, të cilin unë jam munduar publikisht ta shpjegoj me shumë detaje. Për aq kohë sa zgjat persekutimi politik – nuk mund të flasim për kthimin tim në Maqedoni”, deklaroi Gruevski.