18.8 C
Skopje

Hoti: Kurti s’ka fare merita në marrëveshjen me MCC-në, janë larguar projekte substanciale

Ish-kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti ka thënë se marrëveshja e nënshkruar ndërmjet Kosovës me Korporatën e Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) për energjinë, Qeveria Kurti ka më së paku merita për ketë marrëveshje, raporton Ekonomia Online.

Hoti për Ekonomia Online ka thënë se Qeveria
Kurti e ka vonuar nënshkrimin e kësaj marrëveshje për së paku dy vite dhe se Kosova
edhe atëherë ka qenë në programin Kompakt.

“Kjo marrëveshje ka filluar në vitin 2016 në
Qeverinë Mustafa. Presidentja e atëhershme, Atifete Jahjaga dhe kryeministri
Mustafa kanë punuar shumë në plotësimin e kushteve për t’u kualifikuar për këto
programe, dhe indeksimi i Kosovës në listën sa i përket korrupsionit e kemi
pasur goxha mirë, bile tash në vitin 2022, rangimi ka mbërri sa ka qenë në
vitin 2017, pra ne atëherë jemi kualifikuar për programin Kompakt, dhe kah
fundi i vitit 2018, ka një vendim formal të bordit të MCC-së që Kosova
kualifikohet për programin Kompakt, dhe mandej ka filluar analiza e probleme që
ka Kosova në rritjen ekonomike dhe në gusht të vitit 2020 qeveria e Kosovës
atëherë ka pranuar letër nga MCC për t’u përcaktuar për projektet që do të
financohen nga programi i MCC-së, dhe ne në shtator 2020 kemi dërguar letër në
MCC ku i kemi listuar projektet që ne i dëshirojmë t’i financojmë përmes
MCC-së, përfshirë rrjetin e gazit, termocentralin me gaz, efiçencën e rrjetit
të shpërndarjes dhe një listë tjetër të projekteve”, u shpreh Hoti.

Tutje deputeti i LDK-së ka thënë se është gabim
të thuhet se përmes këtij projekti rriten kapacitetet energjetike. Ai ka thënë
se bateritë akumuluese mundësojnë që të ruhet energjia e tepërt dhe kur bie
sistemi të mbulohen mungesat me energji.

“Kur ka ardh Qeveria ekzistuese, e ka kthyer
situatën në pikën zero dhe kemi përfunduar tash me projektin e baterive. Pra
janë shtyrë për dy vjet nënshkrimi i marrëveshjes, ka qenë i mundur të
nënshkruhet së paku para një viti e gjysmë dhe janë larguar projekte që janë
substanciale për stabilitetin e funrizimit me energji, sepse krejt tash çka
janë bërë janë bateritë që merren vetëm me problemin e stabilitetit të
furnizimit kur bie nga sistemi ose për të ruajtur energji në momente të
caktuara por jo për rritje të kapaciteteve të prodhimit të energjisë siç ka
qenë termocentrali me gaz”, ka thënë Hoti për EO.  

Duke folur për këtë marrëveshje, ish-kryeministri
ka thënë se Qeveria Kurti e ka vonuar së paku dy vjet, realizimin e kësaj
marrëveshje.

“Financimi është ky që është, ajo që ka ndodh është që është vonuar Kosova për dy vjet për shkak të kësaj qasjes së mbrapsht që krejt çka është bërë në Qeveritë e kaluara të kthehen në pikën zero. Kjo është e para, vonesa gati dy vjeçare dhe problemi tjetër që janë larguar projekte substanciale siç ka qenë rrjeti i gazit dhe termocentrali me gaz”, ka thënë Hoti për EO.