13.8 C
Skopje

Ish-kryeministri kritikon Kurtin: S’ka nisur asnjë projekt, janë shpenzuar vetëm 79 milionë €

Mungesa e investimeve kapitale, lënia pa
nevojë e më shumë se 200 milionë eurove në llogarinë bankare të Qeverisë, janë
disa nga kritikat që i përmend ish-kryeministri Avdullah Hoti për Qeverinë e
Kosovës, udhëhequr nga Albin Kurti, raporton Ekonomia Online.

Hoti ka deklaruar se rënia e drastike e
investimeve kapitale ka dëmtuar rëndë ekonominë vendëse, dhe si e tillë janë
shpenzuar vetëm 79 milionë euro nga 728 milionë euro gjithsej sa janë të
parapara në buxhet.

Teksa i ka numëruar dëmet sipas tij janë bërë
në ekonominë kosovare, Hoti thotë se nuk ka asnjë projekt që është dashur të
fillojë nga kjo Qeveri.

“Rënia e investimeve kapitale është më i ulëti
në shumë vite. Edhe në kohën e pandemisë kur kemi qenë të mbyllur të vitit 2020
dhe në pjesën e parë të vitit 2021, ka pasur më shumë investime kapitale sesa
që kemi pa tash këto gjashtë muajve. Raporti tregon se afro 11 për qind janë
shpenzimet kapitale, që në total janë 79 milionë prej 728 milionë sa janë të
parapara në buxhet. Efekti i këtyre ndihet në ekonomi sepse në bazë të trendit
normal në ekonomi mungojnë gati edhe 150-200 milionë euro shtesë që është
dashur të qarkullonin në ekonomi, dhe sigurisht pasojat i dimë edhe në të
ardhura dhe në qarkullim të ndërmarrjeve e në aktivitetet e përgjithshme ekonomike
në vend”, ka thënë Hoti.

Projekte madhore, thotë Hoti nuk ka në këtë
Qeveri, madje as për ato projekte me të cilat ka garuar në zgjedhje, siç janë
banimi social e ndërtimi i një numri të madh të çerdheve.

“Kjo është shqetësuese se në listën e investimeve
kapitale nëpër ministritë e ndryshme një pjesë e madhe e projekteve janë në
vazhdim, që i bie se kanë qenë kontrata të nënshkruara dhe është dashur që nga
janari apo shkurti të fillohej me këto investime kapitale. Investimet madhore
nuk ka në këtë, në këtë Qeveri nuk ka asnjë projekt madhor që ka filluar deri
më tani, bile as ato dy projektet madhore që këta i kanë përmendur që ka qenë
pjesë e fushatës tyre elektorale dhe programit qeverisës, që është banimi
social dhe ndërtimi i disa çerdheve. Asnjëra nuk ka filluar. Madje as këto
projektet kryesore në vend, siç është rruga Prishtinë-Podujevë, rruga
Prishtinë-Mitrovicë e rruga Dollc-Gjakovë, etj.”, ka thënë ai.

Duke folur për mjetet që vazhdojnë të
qëndrojnë në llogarinë bankare, deputeti i LDK-së thotë se për dy muaj “s’ka
qenë e nevojshme mbledhja e tatimeve”.

“Ky është një problem në vete. Në buxhetin e
shtetit nuk ka nevojë të qëndrojnë mjete sesa 4.5 për qind e GDP (Bruto
Produktit Vendor), që i bie rreth 350 ose 400 milionë, jo më shumë se kaq. Në
mesatare janë 200 milionë euro kesh që mbahen në llogari bankare të Qeverisë pa
nevojë, që praktikisht shteti u ka marrë qytetarëve dhe bizneseve dhe po i
mban, në vend se ato të futen në ekonomi. Shto kësaj edhe inflacionin që është
goxha i lartë që është rekord gjatë këtij viti. Jemi në një situatë që Qeveria
mundet për dy muaj fare të mos mbledhë tatime dhe me pas mjete mjaftueshme për
t’i kryer obligimet e saja mujore”, ka thënë Hoti për EO.

Ish-shefi i Qeverisë thotë se duke i pasur në
llogari bankare mbi 200 milionë euro të pashfrytëzuara, heqja e akcizës së
naftës nuk do të kishte problem për buxhetin e shtetit. 

“Pa asnjë dyshim. Fatkeqësisht koston e çmimit të lartë të naftës, qytetarët e kanë paguar pa asnjë nevojë dhe fakti që në llogarinë bankare të Qeverisë janë 600 milionë euro, tregon që nuk ka pasur asnjë problem në buxhetin e shtetit sikur të pezullohej akciza në naftë për një periudhë të caktuar ose të ulej TVSH-ja për produktet bazike”, u shpreh Hoti.