17.8 C
Skopje

Kryeministrat Stefan Yanev dhe Zoran Zaev: Ne jemi së bashku në kohë të mira dhe në të këqija

Tragjedi në autostradën “Struma”: Autobusi i pasagjerëve ka marrë flakë, të paktën 46 të vdekur mes tyre edhe fëmijë.

Me këto fjalë, kryeministri në detyrë të Bullgarisë, Stefan Yanev, e filloi fjalimin e tij në një konferencë të përbashkët në Këshillin e Ministrave me homologun e tij nga Maqedonia e Veriut, Zoran Zaev.

“Tragjeditë janë të zakonshme, tragjeditë janë ato që na bëjnë njerëz dhe empatikë, pavarësisht se çfarë kombësie janë njerëzit që nuk janë më mes nesh. E vetmja gjë që mund të bëjmë është të shprehim ngushëllimet tona. Në të njëjtën kohë, shteti bullgar, në të gjitha format e tij – në aspektin e sigurisë dhe hetimit të incidenteve të tilla, po punon shpejt dhe është ende në vend”, tha Yanev pas tragjedisë në autostradën Struma.

“Jemi në koordinim me kryeministrin Zaev. Bullgari dhe autoritetet e Maqedonisë kanë koordinim sipas sektorëve – punët e jashtme, punët e brendshme, shëndetësia. Po punojnë edhe përfaqësuesit e prokurorive të dy vendeve” theksoi Yanev dhe siguroi se është vendosur koordinim në të gjitha nivelet.

Nga ana e tij, kryeministri i Maqedonisë së Veriut shprehu simpatinë si për popullin bullgar ashtu edhe për atë maqedonas. Ne punojmë me njëri-tjetrin në nivelin më të lartë, konfirmoi Zaev.

I pyetur nëse tragjedia do të ndikojë në marrëdhëniet mes dy vendeve, Zaev komentoi:

“Ne jemi të mirë dhe të këqij bashkë. Po, kjo tragjedi do të ndikojë në qëndrimin tonë. Pozitive, sepse duhet të ndihmojmë njëri-tjetrin kur është e vështirë dhe të ndajmë gëzimet”, tha Zaev.

Nga ana e tij, Stefan Janev tha se sot është një ditë për të treguar ndjeshmërinë tonë dhe mbi të gjitha për të parë rrënjët tona njerëzore. Në aspektin thjesht politik – nëse dhe si do të zhvillohen marrëdhëniet dhe bisedimet mes dy vendeve – kam besuar gjithmonë te dialogu. Në këtë frymë hapjeje që kemi deri më tani, shpresoj të kërkojmë një zgjidhje reciproke të dobishme për të dy vendet dhe në interes të popujve në të dy anët e kufirit, tha Yanev.

Të dy kryeministrat kërkuan që të presin përfundimet e autoriteteve hetimore.

Ne kemi informacion për të gjitha çështjet, por është pjesë e hetimit. Apeloj për etikë dhe mirëkuptim profesional, duhet të ketë një ekuilibër për informacionet që dalin në këtë moment, për informacionet që do të dalin nga organet hetimore dhe për informacionin që do të marrin familjarët e viktimave, Stefan Yanev. thirrën mediat.

Vlerësimi i seksioneve dhe çfarë po ndodh saktësisht në rrugë është punë e organeve të specializuara. Vlerësimi i kryetarit të Komunës së Përnikut është mendim i tij personal. Nuk do të pranoja asnjë lloj spekulimi për gjendjen e seksionit të autostradës, përfundoi Stefan Janev.