22/07/2024

Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, në një intervistë për televizionin Sitel, bëri thirrje për bashkim në një front evropian për të siguruar hyrjen e vendit në BE. Ai tha se kjo varet nga vendosmëria dhe vizioni i politikanëve në parlament, dhe se qytetarët tanë meritojnë një standard jetese më të lartë siç kanë vendet anëtare të BE-së.

“Nëse do të jemi pjesë e tij, nëse do të jemi të parët, siç dëshiroj unë, kjo tani varet nga ne, varet nga vendosmëria, nga vizioni i politikanëve në parlamentin tonë për të siguruar një të ardhme evropiane për qytetarët. Mjaftoi që qytetarët tanë me pasaporta të huaja të shkonin të punonin në Francë, Gjermani, tashmë kanë filluar në Sllovaki, Çeki, Poloni, gjë që ishte e paimagjinueshme që qytetarët tanë të shkonin vetëm sepse atje ka një standard më të lartë. Dhe pse ka? Sepse ndryshimi i vetëm është se janë vende anëtare të BE-së dhe se pas hyrjes kanë paga tre herë më të larta, treg prej gjysmë miliardë banorësh dhe kanë një standard jetese që po rritet për shkak të kësaj”, deklaroi Kryeministri Kovaçevski.

Ai gjithashtu foli për procesin e ndryshimeve kushtetuese dhe pyeti se nëse opozita shqiptare dëshiron të jetë pjesë e një koalicioni anti-BE me VMRO-DPMNE-në. Ai shtoi se të gjitha partitë politike u përkasin qytetarëve dhe duhet të punojnë për interesin e tyre.

“Blloku shqiptar i partive politike opozitare, në fakt duhet të mendojë nëse dëshiron të jetë pjesë e një koalicioni anti-BE kur flet për koalicion me VMRO-DPMNE-në. Sepse, kur shikoj pikëpamjet politike të VMRO-DPMNE-së dhe pikëpamjet politike të opozitës shqiptare, aktualisht e vetmja gjë për të cilën ata qëndrojnë është kundërshtimi i BE-së. Dhe kjo është mirë sepse mendoj se të gjitha partitë politike, nuk do të dalloja maqedonase, shqiptare apo vllahe e kështu me radhë, sepse mendoj se të gjitha partitë politike në vend u përkasin qytetarëve”, theksoi Kryeministri Kovaçevski, në intervistën për lajmet e televizionit Sitel.