23/06/2024

Ursula von der Leyen

Rritja e moderuar e qendrës së djathtë, rritja e madhe e së djathtës ekstreme dhe rënia e madhe e liberalëve dhe të gjelbërve janë tiparet kryesore të zgjedhjeve evropiane, sipas vlerësimit të përbërjes së ardhshme të Parlamentit Evropian bazuar në exit-poll.

Sipas një vlerësimi të bazuar në sondazhet e daljes nga 11 dhe sondazhet parazgjedhore nga 16 vende anëtare, Partia Popullore Evropiane (EPP), e cila mbledh partitë e qendrës së djathtë, do të ketë 181 deputetë, pesë më shumë se në mbledhjen e mëparshme.

Aleanca progresive e Socialistëve dhe Demokratëve (SD) mbetet e dyta për nga fuqia me 135 deputetë, katër më pak se në mbledhjen e mëparshme.

Liberalët ranë me 20 mandate dhe duhet të kishin 82 në vend të 102 që kishin deri më tani. Këto tre grupe, që konsiderohen si forcat kryesore pro-evropiane, së bashku fituan 398 mandate dhe në mbledhjen e mëparshme kishin 417 deputetë. Mbledhja e mëparshme kishte 705 deputetë, ndërsa e reja do të ketë 720.

Të Gjelbrit pësuan një rënie të madhe dhe sipas vlerësimeve fituan 53 mandate, 18 më pak se në mbledhjen e mëparshme ku kishin 71 deputetë. Të Gjelbrit konsiderohen gjithashtu si parti pro-evropiane, por në mënyrë të përsëritur kanë votuar kundër shumicës së tri partive të para, të cilat për këtë arsye i kundërshtuan ato si partnerë jo të besueshëm.

Klubi përfaqësues i ekstremit të djathtë, Identiteti dhe Demokracia (ID), duhet të ketë 62 përfaqësues, 13 më shumë se në përbërjen e mëparshme. Megjithatë, suksesi i ekstremit të djathtë është më i madh nëse i shtohet rezultati i Alternativës për Gjermaninë, e cila së fundmi u përjashtua nga ID dhe fitoi 16 mandate në zgjedhje.

Grupi i Majtë, në spektrin ekstrem të majtë, fiton 34 vende, tre më pak se më parë. Janë 51 përfaqësues të pavarur që nuk i përkasin asnjë grupi politik, që është 11 më pak se në mbledhjen e mëparshme. Sipas vlerësimeve, partitë e reja që nuk ishin pjesë e asnjë grupi politik fituan rreth 51 vende.