14/04/2024

-Nuk duhet të bëjmë panik lidhur me gjendjen e re me ethet hemorragjike krimea-kongo, deklaroi zëdhënësi i Komisionit për Sëmundje Infektuese, Zllate Ibrahimoviq.

Ai shtoi se nuk presin të ketë më shumë raste të etheve hemorragjike krimea-kongo në të ardhmem e afërt.

“Lidhur me atë se si është gjendja, cilat janë simptomat, cilat janë ndërlikimet e mundshme, çfarë mund të bëhet për të parandaluar sëmundjen, mendoj se Instituti i Shëndetit Publik ka dhënë informacion për të. Komisioni për Sëmundjet Infektive qëndron absolutisht pas gjithçkaje që bën Instituti i Shëndetit Publik, masave që merren dhe rekomandimeve që jepen”, theksoi ai.

Nga ajo që panë, shtoi ai, rasti i parë ishte një rast i infeksionit të drejtpërdrejtë dhe i dyti me gjasë ishte transmetuar përmes gjakut të kontaminuar.

“Nuk presim që të ketë më shumë raste, por kjo nuk është hera e parë që shfaqet kjo sëmundje në vend, bëhet fjalë konkretisht për ethet hemorragjike kongo-krime. Që ka ndodhur në të kaluarën – ka ndodhur, që shfaqet në rajon – ndodh, që do të ketë incidente të tilla – do të ndodhë. Por kjo nuk do të thotë se duhet të shmangim një epidemi të re, e cila do të rrezikojë seriozisht jetën dhe shëndetin”, theksoi Mehmedoviq.

Nga Ministria e Shëndetësisë dhe informuan se pas konfirmimit të rastit të etheve hemorragjike krimea kongo tek një grua 27-vjeçare, një nga të punësuarit e Klinikës për Sëmundje Infektive u identifikua si kontakt me rrezik të mesëm, në ditën e nëntë të kontrollit ka shfaqur simptoma dhe sipas rezultateve të marra nga Departamenti i ISHP-së është konstatuar rast pozitiv me ethe hemorragjike krimea-kongo.

Prej atje bëjnë të ditur se pacienti është hospitalizuar në Klinikë, ndërsa nga Reparti i epidemiologjisë për sëmundje infektive në ISHP Shkup, menjëherë kanë formuar ekip për inspektim në terren i cili ka kryer aktivitetet e nevojshme, gjegjësisht ka bërë anketimin e pacientit dhe vënien nën mbikëqyrje për të parandaluar përhapjen e mëtejshme të sëmundjes.

“Pas konfirmimit të rastit me ethet hemorragjike krimea kongo te një grua e moshës 27-vjeçe, institucionet kompetente shëndetësore kanë vepruar konform rekomandimeve të OBSH-së. Një ekip ekspertësh nga Reparti i Epidemiologjisë për sëmundje infektive në Institutin e Shëndetit Publik të Maqedonisë së Veriut në bashkëpunim me epidemiologë kompetentë nga Qendra e Shëndetit Publik të Shtipit dhe Shkupit, kanë kryer hulumtim në terren në Spitalin klinik të Shtipit, Qendrën emergjente mjekësore në Shtip dhe familjen e të ndjerës, tashmë grua. Një ekip ekspertësh epidemiologësh ka kryer edhe inspektim në terren në Shkup”, njofton Ministria.

Mbikëqyrja shëndetësore zgjat 14 ditë nga kontakti i fundit me pacientin. Kontaktet nga rasti i parë pozitiv janë nën mbikëqyrje deri më të enjten.

Siç theksohet në kumtesë, kohëzgjatja e periudhës nga infektimi deri në shfaqjen e simptomave varet nga mënyra e marrjes së virusit. Pas infektimit nga pickimi i rriqrës, periudha është zakonisht një deri në tre ditë, me maksimum prej nëntë ditësh. Periudha pas kontaktit me gjakun ose indet e infektuara është zakonisht pesë deri në gjashtë ditë, nën maksimum të dokumentuar prej 14 ditësh.

“Shfaqja e sëmundjes është e papritur, me dhimbje koke, temperaturë të lartë, dhimbje të shpinës, dhimbje kyçesh, dhimbje në stomak dhe të vjella. Skuqje e syve, fytyrë e skuqur, skuqje e fytit dhe njolla të kuqe në qiellzë janë gjithashtu të pranishme. Mund të shfaqet verdhëza dhe në raste më të rënda ndryshim i disponimit. Ndërsa sëmundja përparon, në trupin e të sëmurit shfaqen zona të mëdha të mavijosura, si dhe gjakderdhje nga hunda. Shërimi është i ngadalshëm”, thuhet në kumtesën e Ministrisë së Shëndetësisë.