8.8 C
Skopje

Nëse fëmija juaj kthehet nga shkolla me këto simptoma, mund të bëhet fjalë për COVID

Ndryshe nga variantet e kaluara që kanë anashkaluar fëmijët, varianti delta nuk zgjedh viktimat e tij, kështu që fëmijët nën 12-vjeç janë në rrezik. Që nga fillimi i këtij muaji, rreth 94.000 raste të infeksionit te fëmijët janë raportuar në Shtetet e Bashkuara.

“Varianti delta është shumë më ngjitës, dhe kjo është arsyeja pse ndodh më shpesh te fëmijët,” shpjegoi Paul Offit, drejtor i Qendrës për Sëmundjet Infektive, Filadelfia.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ky variant është dy herë më ngjitës që mund të shkaktojë simptoma më të rrezikshme te njerëzit e pa vaksinuar, dhe meqenëse shumica e fëmijëve nuk vaksinohen, është një grup rreziku.

Cilat janë simptomat e variantit delta tek fëmijët?

Është ende herët për të vlerësuar ndryshimin në simptoma, por Universiteti Yale raporton se kollitja dhe humbja e nuhatjes janë të rralla, ndërsa dhimbjet e kokës, dhimbjet e fytit dhe ethet janë ende simptomat kryesore.

“Është shumë herët për të folur për faktet derisa të shihen rezultatet e studimeve me cilësi të lartë,” shtoi Michael Grosso, kreu i pediatrisë në Spitalin Huntington.

“Tani për tani, simptomat te fëmijët dhe të rinjtë janë të njohura, së bashku me kollën, rrjedhjen e hundës, çrregullimet gastroenterologjike, por edhe një skuqje që nuk ndodh aq shpesh,” shtoi Grosso.

Para tendosjes delta, COVID nuk kishte simptoma tek fëmijët, por tani gjithçka ka ndryshuar. Grosso shton se pavarësisht se cili variant është aktualisht dominues, prindërit duhet të jenë të vetëdijshëm për kushtet e tjera që mund të shkaktojnë COVID-19 te të rinjtë.

Sindroma inflamatore multisistemike

Një nga sëmundjet serioze është Sindroma Inflamatore Multisistemike (MIS-C), një gjendje kur pjesë të ndryshme të trupit preken nga inflamacioni, dhe kjo vlen për mushkëritë, zemrën, veshkat, lëkurën, sytë dhe organet gastro-enterologjike.

Sigurisht që është e rëndësishme të kontaktoni menjëherë një mjek, infermiere ose spital nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma te një fëmijë:

– ethe

– dhimbje në bark

– të vjella

– diarre

– dhimbje qafe

– skuqje

– skuqje të syrit

– lodhje

– presion të ulët të gjakut

Kur duhet të testohet një fëmijë për COVID-19?

Nëse vëreni se ai ka simptoma që tregojnë probleme me sistemin e sipërm të frymëmarrjes, sigurohuni që ta lini fëmijën të shkojë për testim. Po kështu, simptomat e mësipërme nënkuptojnë që ju duhet të shihni një mjek urgjentisht, dhe kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët që kthehen në shkollë.

Sipas Offit, nëse fëmija juaj është pozitiv për COVID, ju duhet të hyni në izolim dhe karantinë derisa simptomat të qetësohen, duke shtuar se pas një testi pozitiv, dhe nëse nuk janë në gjendje të shkojnë në spital, prindërit duhet patjetër të kenë kujdes për problemet e frymëmarrjes marrja e lëngjeve por edhe gjendja e përgjithshme sepse prindi do ta kuptojë më së miri që fëmija nuk është mirë. Është gjithashtu një ide e mirë të kërkohet që të vishen maska dhe të ajroset hapësira në të cilën ata banojnë. Parandalimi i familjes është shumë më mirë sesa kurimi.

“Kujdesuni për higjienën, fshijini sipërfaqet ku mund të qëndrojë virusi dhe fëmijët që janë të aftë duhet të vaksinohen,” përfundoi Grosso.