25/02/2024

Kjo që po bëjnë partitë opozitare shqiptare, mbështetja e hapur ose e fshehur dhe faktike me VMRO-në, është një absurditet. Ato në filmin e VMRO-së janë vetëm statistë, që duhet të jenë “në skenë”, ndërsa veprimin e bën dikush tjetër!

Lëvizja Besa dhe partitë e tjera të Frontit Opozitar me siguri kanë hyrë në një film dhe i interpretojnë rolet që u janë caktuar, ose që ato vetë i kanë zgjedhur, ato të statistave. Filmi në të cilin janë futur, me dashje ose pa dashje, është ai nën “drejtimin” e Mickoskit, i cili ka për qëllim ta pengoj Maqedonin për t’u bërë pjesë e BE-së.

Pengimi i Maqedonisë për BE supozojmë se ky nuk është synimi politik i opozitave shqiptare, besojmë se ata duan Evropën sa duan të gjitha shqiptarët, ndryshe nga disa parti maqedonase qe nuk u intereson për Evropën, por nuk kanosin edhe nëse humbin edhe ndonjë “destinacion” tjetër. Për shembull, të shërbejn mullirit të Moskës, duke u bazuar në komplekset e tyre antiperendimore, qe kan nj histori qe lidhet me shqiptarёt.

Qe te mos gabohemi, kushdo do te ishte dakord me heqjen e kategorisё “20 perqind”. Futja e saj ne paketen e ndryshimeve kushtetuese, eshte nje turbullire qe leviz shume gure. Edhe nese kane nje shans te kalojne ndryshimet kushtetuese, me futjen e 20 perqindshit ne kete pako ndryshimesh, do te trazohen zemrat, do te aktivizohen “patriotet roje”.

Kjo shoqeri ka ndryshuar duke bere ndryshime hap pas hapi, saqe nuk mund te krahasohet kjo Maqedoni me ate qe ishte para dy-tre dekadash. Merrni vetem ligjin per gjuhet, ne sa faza ka kaluar, rregulloren e parlamentit, avancimin e gjuhes shqipe ne te gjitha nivelet. Te gjitha keto jane bere edhe duke qene kategoria “20 per qind”.

Tе mos keqkuptohemi, gjithkush do tе ishte rreshtuar me heqjen e kеsaj kategori. Futja e saj nё paketёn e ndryshimeve kushtetuese, ёshtё njё lёvizje qё trazon shumё gjёra. Edhe nёse kanё njё mundёsi tё miratojnё ndryshimet kushtetuese, me futjen e 20 pёrqindshit nё kёtё paketё ndryshimesh, do tё ngacmojnё ndjenjat, do tё nxiten “patriotёt vigjilent”.

Kjo shoqёri ka evoluar duke bёrё ndryshime gradualisht, saqё nuk mund tё ngjashet kjo Maqedoni me atё qё ishte para dy-tri dekadave. Mjafton t’ia hedhni njё sy ligjit pёr gjuhёt, nё sa faza ka kaluar, rregullores sё parlamentit, promovimit tё gjuhёs shqipe nё tё gjitha nivelet. Tё gjitha kеto janё arritur edhe duke qenё kategoria “20 pёr qind”.