22/07/2024

Spitali më i madh i Gazës do të bëhet një “varr masiv” nëse i mbaron karburanti. Ky ka qenë paralajmërimi i frikshëm që ka bërë një mjek britaniko-palestinez që punon atje, raporton CNN.

Pyetja e vërtetë është, a ka mbetur ndonjë gjë nga një spital kur nuk ka energji elektrike? Dhe përgjigja ime është jo. Në mënyrë efektive, Spitali Shifa do të bëhet një varr masiv nëse i mbaron energjia elektrike”, tha Dr. Ghassan Abu-Sittah për John Vause të CNN, duke shtuar se aktualisht janë 150 pacientë në ventilatorë me mjekë të paaftë për të drejtuar salla operative për shkak të mungesës së mjeteve.

Spitali aktualisht ka “rreth 1,700 pacientë të plagosur, trefishi i kapacitetit të tij,” tha ai.

Me ndërprerje më të gjata dhe më të shpeshta të energjisë elektrike, Abu-Sittah tha se Spitali Shifa “në mënyrë efektive…do të pushojë së ekzistuari si spital”.

Kjo do të ndikojë gjithashtu në njësitë e maternitetit dhe neonatale, më të mëdhatë në Gaza, pasi mbi 15 inkubatorë “do të pushojnë së funksionuari” sapo të mbarojë energjia, tha Abu-Sittah.

Shumë spitale në Gaza janë në “kolaps të vërtetë”, thotë Ministria e Shëndetësisë palestineze.

Ndërsa rezervat e karburantit për gjeneratorët rezervë po pakësohen dhe sulmet ajrore izraelite vazhdojnë, spitalet në Gaza po detyrohen të mbyllen, duke vënë në rrezik mijëra jetë, sipas Zyrës së OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare.