20/07/2024

Izraelitët kanë protestuar në Tel-Aviv kundër luftës në Gaza.

Protestuesit kundër luftës janë veshur në të bardha dhe kanë bërë thirrje për ndalje të menjëhershme të luftës dhe nisjen e bisedimeve për zgjidhje rreth territoreve të pushtuara palestineze.

Thirrjet për fundin e luftës në Gaza kanë nisur të jehojnë më fort në Izrael.

Protesta është zhvilluar gjatë marshit të grave, me të cilin i është bërë thirrje qeverisë izraelite që të lirojë 100 pengjet që po mbahen në Rripin e Gazës

Marshi i grave ishte një prej shenjave më të mëdha të pakënaqësisë ndaj qeverisë në lidhje me luftën në Gazë.

“Jemi gati në muajin e katërt të luftimeve. Kemi vrarë shumë njerëz. Kemi vrarë 25 mijë njerëz dhe e dinë se vetëm 20-30 për qind e tyre janë të Hamasit. Është e rëndë, nuk kthehen pengjet dhe po dëmtohet shoqëria izraelite, po dëmtohen palestinezët”, ka thënë protestuesja Sigal Kook Avivi.

Shumë prej protestuesve kanë thënë se fushata ushtarake nuk është duke funksionuar.

“Zgjidhja ushtarake nuk është duke funksionuar. Nuk ka funksionuar që prej ’48-s. Si njerëz duhet të ngrihemi dhe të themi gjërat që shihen. Po zhvillohen luftime, por nuk do të ketë marrëveshje, nuk do të ketë zgjidhje”, është shprehur protestuesi Safir Amran.

Militantët e Hamasit gjatë sulmit ndaj Izraelit morën 250 pengje.

Më shumë se 100 prej tyre janë liruar gjatë armëpushimit të muajit nëntor. Mirëpo 110 të tjerë besohet se janë nëpër disa zona të Gazës. Izraeli dyshon se 25 prej tyre kanë vdekur.

Ushtria izraelite në muajin dhjetor aksidentalisht ka vrarë tri pengje që kishin ikur nga baza e Hamasit.

SHBA-ja dhe Egjipti kanë deklaruar se janë duke punuar për arritjen e armëpushimit të ri për lirimin e pengjeve të mbetura.