25/02/2024

Ekspertët e teknologjisë thonë se nuk duhet të karikoni kurrë telefonin gjatë natës nëse dëshironi të zgjasni jetëgjatësinë e baterisë.

– Shumica e telefonave inteligjentë të gjeneratës së re kanë nevojë nga 30 minuta deri në dy orë për t’u ngarkuar plotësisht – thotë Ritesh Chugh, profesor i asociuar i teknologjisë së informacionit dhe komunikimit në SQ University në Australi.

– Prandaj, karikimi i telefonit gjatë natës nuk është vetëm i panevojshëm, por edhe përshpejton plakjen e baterisë – shpjegon ai, duke shtuar se kjo ndodh sepse bateritë litium-jon që furnizojnë smartfonët modernë prishen kimikisht si rezultat i modeleve të karikimit, luhatjeve të temperaturës. dhe sasinë e përdorimit të pajisjes.

Në rastin e karikimit gjatë natës, kjo do të thotë që bateria juaj po merr një ‘rritje’ që është katër herë më e gjatë se sa duhet. Përveçse nuk janë të shkëlqyera nga pikëpamja e sigurisë (edhe pse lajmi i mirë është se shumica e pajisjeve ndalojnë automatikisht karikimin kur bateria e tyre arrin 100 për qind për të parandaluar mbinxehjen), problemi është se aplikacionet funksionojnë në sfond gjatë gjithë natës, kështu që bateria pajisja bie në mënyrë të pashmangshme në 99 për qind.

Sa herë që ndodh kjo, karikimi fillon përsëri.

– Ngarkimi gradual mund ta konsumojë baterinë me kalimin e kohës. Prandaj, shumë prodhues kanë funksione për rregullimin e tij. Pajisjet Apple ofrojnë një funksion për të vonuar karikimin kur bateria arrin 80 përqind. “Samsung Galaxies” ofrojnë një mundësi për të kufizuar në 85 për qind – thotë Chug.

Një tjetër gjë që është veçanërisht e dëmshme për jetëgjatësinë e baterive litium-jon është kur e shkarkoni plotësisht telefonin tuaj.