20/07/2024

Qytetarët e Maqedonisë së Veriut do të kenë një ulje të konsiderueshme të tarifave të roamingut kur udhëtojnë në vendet e Bashkimit Evropian. Kjo është rezultat i një marrveshjeje mes Maqedonisë së Veriut dhe Komisionit Evropian, që hyn në fuqi nga 1 tetori i këtij viti.

Sipas ministrit të Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Azir Aliu, roamingu me BE-në do të bjerë me 30 për qind për qytetarët dhe bizneset e Maqedonisë së Veriut. Ai ka thënë se kjo është një hap i rëndësishëm për të afruar vendin me tregun evropian dhe për të nxitur komunikimin dhe bashkëpunimin.

Ministri Aliu ka shtuar se ulja e roamingut do të vazhdojë edhe në vitet e ardhshme, derisa në vitin 2028 roamingu me BE-në do të hiqet plotësisht. Kjo do të thotë se qytetarët e Maqedonisë së Veriut do të paguajnë të njëjtat çmime për shërbimet telefonike si brenda vendit, kur udhëtojnë në vendet e BE-së.

Marrveshja për uljen e roamingut me BE-në është një pjesë e procesit të integrimit evropian të Maqedonisë së Veriut, që ka aplikuar për anëtarim në BE në vitin 2005. Procesi i integrimit ka qenë i bllokuar nga Greqia për shkak të kontestimit të emrit të vendit, por u zhbllokua pas marrveshjes së arritur me Greqinë në qershor të këtij viti, për të ndryshuar emrin e vendit në Republika e Maqedonis.