17.8 C
Skopje

Samiti i Berlinit s’pritet të sjellë rezultatet – ekspertët japin arsyet pse Ballkani mbeti pa u evropianizuar

Samiti i radhës i Procesit të Berlinit
i cili do të mbahet më 3 nëntor nuk pritet të ketë ndonjë marrëveshje finale
Kosovë-Serbi.

Samiti i Berlinit, i cili mbahet për herë të parë nën udhëheqjen e kancelarit të ri gjerman, Olaf Scholz, nga njohësit e politikës së jashtme, shihet si vazhdimësi e samiteve të kaluara, pa prodhuar ndonjë zgjidhje për Ballkanin Perëndimor, raporton Ekonomia Online.

Sidoqoftë, analistët vlerësojnë se
lufta në Ukrainë ka bërë që Bashkimi Evropian ta rikthejë vëmendjen drejt
vendeve të Ballkanit Perëndimor, që sipas tyre këto shtete kanë mbetur pa u evropianizuar.

Profesori universitar Dorajet Imeri,
thotë se samiti i 3 nëntorit është vazhdimësi e samiteve për 25 vite më radhë.

“Në fakt janë mbajtur shumë samite të
kësaj natyre të cilat mund të thuhet se përveç deklarimeve kurtuazie të
bartësve të politikës së Bashkimit Evropian e të cilët ftojnë për përmbushje të
kritereve evropiane nuk është se kemi pasur kohëve të fundit një farë
vendosmërie reale të akterëve kryesor të BE-së për ta pasuar përfundimisht
Ballkanin”, thotë Imeri.

“Nëse kthehemi në retrospektivë
situata del më komplekse sesa ky deklarim sepse procesi integrues i shteteve të
Ballkanit drejt Bashkimit Evropian ka filluar më shumë se 25 vite, me samite të
cilat janë mbajtur në atë kohë, për të treguar rrugën që këto vende duhet ta
ndjekin. Vonimi i Bashkimit Evropian për ta evropianizuar Ballkanin dhe
fokusimi i sajë në Lindje, e kanë lënë Ballkanin jashtë rrjedhave”, thotë tutje
ai.

“Pozicionimet e reja që kanë ndodhur
në raport me Rusinë, kanë dëshmuar se Ballkani nuk mund të lihet anash, prandaj
konsideroj që takimi si samiti i ardhshëm që do të mbahet në tetor për procesin
e Berlinit, është shumë i rëndësishëm për vetë Ballkanin, sepse konsiderohet që
do të rikthejë fokusin e Bashkimit Evropian ndaj këtyre shteteve”, u shpreh ai.

E sa i përket vizitave të diplomatëve,
Imeri i konsideron si shtytje të dialogut dhe shihet si kërkesë e tyre për
marrëveshje finale. Ai thotë se Kosovës dhe Serbisë u është bërë e qartë që
këto dy shtete duhet të prodhojnë një zgjidhje.

“Pritet që të kërkohet rishtazi që
Kosova dhe Serbia të prodhojnë një marrëveshje, angazhimi i këshilltarëve të
jashtëm të kancelarit gjerman dhe presidentit francez, është në këtë linjë, pra
ata ia kanë bërë të qartë Serbisë dhe Kosovës se ata duhet të prodhojnë një
zgjidhje të shpejtë, që nënkupton se kemi shumë faktorë të përfshirë në këtë
proces, ndërkaq procesi i Berlinit provon që ndoshta përmes mekanizmave të saj
të mund të përafrojë palët drejt një marrëveshje që do të ishte e pranueshme”.

Ndërsa profesori i marrëdhënieve
ndërkombëtare, AvniMazrreku, e sheh si dështim zgjerimin e Bashkimit Evropian, teksa
nuk pret anëtarësim të këtyre shteteve në BE.

Mazrrekuthotë se duke e parë dështimin
e zgjerimit të BE-së, shteteve të Ballkanit Perëndimor u ka rënë entuziazmi i
tyre për anëtarësim në BE.

“Duke e parë nga këndvështrimi, përkatësisht ngecja e vendeve të Ballkanit Perëndimor në raport me anëtarësimin në Bashkimin Evropian ose me e identifikuar edhe si dështim i politikës së zgjerimit të BE-së drejtë Ballkanit Perëndimor, nuk duket situatë optimiste që ndonjëri nga vendet e Ballkanit të mund të realizojnë anëtarësinë e saj në Bashkimin Evropian, dhe kjo mendoj që nuk është vetëm dështim i përpjekjeve të shteteve të Ballkanit Perëndimor për t’u anëtarësuar në BE, por rënie e entuziazmit për zgjerimin e vetë Bashkimit Evropian. Takimet e radhës që kanë të bëjnë me forcimin të agjendës së Berlinit, shkojnë në funksion të rikonsiderimit të politikës së zgjerimit të BE-së”, u shpreh Mazrreku.