13/04/2024

“Nëse në këto zgjedhje presidenciale tregohet se përkatësia etnike në komunitetin shumicë është vendimtare për zgjedhjen e kreut të shtetit, kjo do të tregojë se kemi një problem që duhet zgjidhur”, thotë kandidati për president i BDI-së, duke sqaruar se propozimi i Ali Ahmetit që kreu i shtetit në të ardhmen të zgjidhet në Kuvend, me shumicë prej dy të tretash dhe me shumicë Badenter.

Kandidati presidencial i BDI-së, ministri aktual i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, pret që në raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale të fitojë më shumë se 50 mijë vota nga maqedonasit etnik, aq sa Imer Selmani fitoi në zgjedhjet presidenciale të vitit 2009.

– Kjo do të jetë një provë serioze. Nëse një kandidat siç e konsideroj veten time, një person që ka arritur ta prezantojë gjuhën maqedonase si gjuhë zyrtare në Bashkimin Europian, përsëri del se etnia është çelësi i vetëm për zgjedhjen e presidentit, do të thotë se kemi një problem serioz – thotë Osmani në edicionin e fundit të podcast-it të portalit Plusinfo.

Në një bisedë me gazetarin Branko Geroski, Bujar Osmani shpjegon në detaje arsyet e iniciativës së BDI-së për zgjedhjen e kreut të shtetit në të ardhmen nga parlamenti, me shumicë dy të tretash dhe shumicë Badenter, e jo në zgjedhje të përgjithshme.

“Kandidatura ime nuk është vetëm kandidaturë e një politikani që ka përvojë unike ndërkombëtare dhe vendore, por më tepër është një referendum për një ide që ka ardhur koha, për të rrënuar kështjellat e monopolit etnik në Maqedoninë e Veriut, për të normalizuar barazinë”, thotë Osmani.

Osmani dhe Geroski po e udhëheqin debatin nëse ndryshimi i modelit kushtetues të zgjedhjes së kreut të shtetit është i mundur pa reduktuar kompetencat e tij kushtetuese, lidhur me mënyrën se si zgjidhet tash presidenti. Dilema që diskutohet është nëse modeli i ri do t’i zgjidhë realisht problemet e theksuara nga Osmani, apo pozicioni do të reduktohet në ceremonial, pra do t’i hiqet pushteti real politik.

Kandidati presidencial i BDI-së flet edhe për retorikën sipas së cilës të gjithë ata që kundërshtojnë zgjidhjet nga Korniza Negociative për BE-në, e sidomos propozimin aktual për ndryshime kushtetuese, janë nën ndikimin rus, se janë pjesë e të ashtuquajturit. Bota ruse, nga të ashtuquajturat bota serbe, se kryejnë sulme hibride ndaj qeverisë etj.

Osmani dhe Geroski po udhëheqin një debat të ashpër për pyetjen se sa realisht publiku vendor, disa politikanë, media dhe gazetarë janë nën ndikimin rus, apo po shohim diçka që në të ashtuquajturën botën ruse është caktuar si Zhdanovizëm, dhe në traditën amerikane – McCarthyism.

Kandidati presidencial i BDI-së dhe gazetari debatojnë edhe për pyetjen se pse çështjet historike, si ajo e mbretit Samoil dhe Goce Dellçev, janë temë e debatit politik mes Shkupit dhe Sofjes, por edhe temë që lind në kontekstin e negociatave mes vendit tonë dhe Bashkimit Europian.