24/05/2024

Shkencëtarët me bazë në Kinë kanë krijuar një majmun me dy grupe ADN-je, një punë eksperimentale që ata thonë se përfundimisht mund të përfitojë kërkimin mjekësor dhe ruajtjen e specieve të rrezikuara.

Majmuni, i cili jetoi për 10 ditë para se të ekzaminohej, u krijua duke kombinuar qelizat burimore nga një majmun ‘cynomolgus’ me një embrion të dallueshëm gjenetikisht nga e njëjta specie majmuni.

Është lindja e parë e gjallë në botë e këtij lloj të krijuar me qeliza staminale, thanë studiuesit.

Një studim i provës së konceptit që detajon hulumtimin, i cili u botua të enjten në revistën shkencore Cell , tha se ishte e dukshme që majmuni ishte “thelbësisht kimerik”, që përmbante një raport të lartë të qelizave që u rritën gjatë gjithë kohës.

Përparimet në garën për të krijuar modele laboratorike të embrioneve njerëzore ngjallin shpresa dhe shqetësime, njëkohësisht.

“Është inkurajuese që kimera jonë e majmunit të gjallë kishte një kontribut të madh (të qelizave staminale) në tru, duke sugjeruar që me të vërtetë kjo qasje duhet të jetë e vlefshme për modelimin e sëmundjeve neurodegjenerative,” tha bashkëautori i studimit Miguel Esteban.