24/05/2024

Sllovakia po përgatitet të zgjedhë kryeministrin e saj të pestë në vetëm katër vjet, dhe me partinë opozitare të Kremlinit Robert Fico që kryeson në sondazhe, ajo është një nga ato që po shikohet me alarm në Perëndim. Fico ka shprehur simpati të hapur ndaj Kremlinit dhe ka fajësuar “nazistët dhe fashistët ukrainas” për provokimin e presidentit rus Vladimir Putin për të nisur pushtimin.

“Ai dhe aleatët e tij argumentojnë se ne nuk duhet të dërgojmë armë në Ukrainë, sepse kjo do të bëjë që lufta të vazhdojë më gjatë. Ata thonë se ‘do të ketë paqe nëse ndalojmë dërgimin e armëve në Ukrainë’ sepse nëse nuk e bëjmë konflikti do të përfundojë më shpejt. Pra, në thelb, ata nuk janë pro paqes, ata janë pro-rus”, tha ai për CNN.

Fico ka qenë kryeministër i Sllovakisë për një dekadë, por u detyrua të jepte dorëheqjen pas protestave për vrasjen e gazetarit investigativ Jan Kuciak.