25/02/2024

Leonardo da Vinci ishte një artist i shquar i shekullit të 15-të. Ai ishte piktor, shpikës dhe anatomist, dhe kishte shumë talente të tjera. Një studim i ri sugjeron se ai ishte më eksperimental me “Mona Lizën” sesa mendohej, dhe mund të ketë qenë krijuesi i një teknike të veprave të krijuara një shekull më vonë.

Një ekip shkencëtarësh në Francë dhe Britani ka zbuluar një përbërje të rrallë minerale brenda veprës së tij. Kjo u zbulua duke përdorur difraksionin me rreze X dhe spektroskopinë infra të kuqe. Zbulimi ofron një pamje të re për mënyrën se si u pikturua vepra në fillim të shekullit të 16-të.

Sipas studimit të botuar në Journal of the American Chemical Society, u gjet një mineral i quajtur plumbonacrite në shtresën bazë të bojës së veprës. Kjo u identifikua edhe në disa vepra të shekullit të 17-të në një studim tjetër në vitin 2019.

Çdo gjë që vjen nga Leonardo është shumë interesante! Ai ishte një artist i shkëlqyer, por gjithashtu ishte edhe kimist dhe fizikan. Ai kishte ide të shumta dhe ishte një eksperimentues i vërtetë. Ai përpiqej gjithmonë të përmirësonte njohuritë e kohës së tij.

“Mona Lisa”, si shumë piktura të shekullit të 16-të, u krijua në një panel druri që kërkonte një shtresë të trashë bazë. Studiuesit besojnë se Leonardo përdorte një përzierje të veçantë të pluhurit të oksidit të plumbit me vaj liri për të krijuar shtresën e parë të bojës, kjo ka krijuar një efekt unik dhe të rrallë.

Studiuesit nuk mund të marrin mostra nga vepra origjinale për shkak të mënyrës së saj të mbrojtur në Luvër në Paris. Por ata kanë gjetur një mënyrë të veçantë për t’i analizuar bojërat. Duke përdorur një makinë të teknologjisë së lartë të quajtur sinkrotron, ata kanë mundur të shikojnë përbërjen e bojës në nivel molekular. Është interesante të shikojmë se shtresa bazë e muralit “Darka e Fundit” të Leonardos ka të njëjtin përbërje kimike si “Mona Lisa”.(politiko.mk)