25/06/2024

Në Tetovë sot dhe nesër në kuadër të kryesimit të Republikës së Maqedonisë së Veriut me OSBE-në, do të mbahet Konferenca e parë e OSBE-së për barazinë gjinore dhe fuqizimin e rolit të grave, nën udhëheqjen dhe iniciativën tonë si kryesues.

Konferencën, siç paralajmëruan nga MPJ do ta hapë Kryesuesi i OSBE-së për vitin 2023, ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani. Në të njëjtën kohë, fjalime do të mbajnë edhe Sekretarja e Përgjithshme e OSBE-së Helga Shmid, kryetarja e Asamblesë Parlamentare të OSBE-së dhe të gjithë krerët e institucioneve autonome të OSBE-së.

Ngjarja dyditore parasheh tre sesione pune dhe katër panele shoqëruese ku përfaqësues zyrtarë të qeverisë, përfaqësues zyrtarë në kuadër të OSBE-së, profesorë të shquar, studiues dhe ekspertë të fushës do të shkëmbejnë mendime për tema veçanërisht të rëndësishme si gratë, paqja dhe siguria: fuqizimi i pjesëmarrjes dhe lidershipit të grave; lidhja ndërmjet gjinisë dhe korrupsionit dhe zbutja e efekteve të korrupsionit te gratë; barazia gjinore në jetën politike, praktikat e suksesshme nga terreni për çështjet gjinore, ku një kontribut të madh kanë misionet e OSBE-së, etj.

“Kjo Konferencë vijon pas Konferencës ‘Gratë në Politikën e Jashtme’, iniciativë e Ministrisë së Punëve të Jashtme, e cila filloi të mbahet në vitin 2021, me qëllim fuqizimin e rolit të gruas në politikën e jashtme dhe ngritjen e zërit për barazinë gjinore”, qëndron në njoftimin e MPJ-së.