13/07/2024

Sipas një analize të re, kontejnerët e transportit nga Kina po grumbullohen në Rusi për shkak të rritjes së tregtisë dhe importit të mallrave kineze. Rusia ka një shtesë prej 150,000 kontejnerësh që importuesit po përpiqen t’i kthejnë në Kinë. Kjo ka bërë që çmimet e kontejnerëve të përdorur të jenë shumë të ulëta në Rusi. Kina është shfaqur si një shpëtim kryesor ekonomik për Rusinë pas konfliktit në Ukrainë.

Pekini ka konsideruar Moskën si një partner strategjik dhe një kundërpeshë kryesore kundër Perëndimit. Kina ka kritikuar sanksionet perëndimore dhe ka rritur blerjet ruse të energjisë. Çmimi i kontejnerëve ka rënë shumë në Rusi për shkak të disbalancës tregtare midis dy vendeve. Tregtia dypalëshe ka rritur me 32% në tetë muajt e parë të vitit 2023.