25/06/2024
  1. “Në një pjesë të spektrit politik nga blloku maqedonas, më shumë kujdeset për rezultatet në zgjedhjet e ardhshme presidenciale dhe parlamentare, sesa për përparim të mëtejshëm në procesin e anëtarësimit të plotë në familjen evropiane. Mesazhi i Brukselit dhe Uashingtonit është i paekuivok dhe kundër asaj logjike të famshme ballkanike ‘edhe… edhe…’. Nëse nuk kalojnë ndryshimet kushtetuese, për herë të parë shteti do të vërë veton ndaj vetes”, ka deklaruar për “Frontline” – Seladin Xhezairi nga Instituti Ballkanik për Bashkëpunim Rajonal (BIRS).

Ai theksoi se BE-ja funksionon me rregulla të vendosura të lojës.

“Ndryshimi i Kushtetutës, që është detyrim nga propozimi francez, është një kusht që duhet plotësuar. Prandaj, mendoj se opozita maqedonase duhet të fokusohet në këtë çështje, veçanërisht pas deklaratës së Von der Leyen se Unioni mbetet i hapur ndaj Maqedonisë së Veriut, duke theksuar se maqedonasit etnikë kanë një identitet unik dhe një gjuhë të veçantë maqedonase. Nuk ka garanci më të madhe për identitetin, siç insiston Mickoski, sesa deklarata e saj se: në BE tashmë ekzistojnë 24 gjuhë të ndryshme zyrtare dhe se një ditë do të përfshihet edhe maqedonishtja”, nënvizon ai.

Prandaj, shton Xhezairi, jam i prirë të besoj se për momentin topi është në fushën e VMRO-DPMNE-së, e cila i ka të gjitha garancitë e jashtme se nuk do të ketë më “përmbushje të dëshirave bullgare”.

“Përndryshe, kam frikë se përkeqësimi i flukseve të jashtme, dhe nuk e kam fjalën vetëm për agresionin rus në Ukrainë apo përplasjet e fundit mes Izraelit dhe Palestinës, mund të përhapet edhe tek ne dhe askush, por askush, ka ndonjë problem”, theksoi Seladin Xhezairi nga Instituti Ballkanik për Bashkëpunim Rajonal – BIRS.